Fotózás mérnöki fokon

A tavaly elindított sorozatunkat folytatva, egy újabb nagyszerű fiatalembert ajánlunk figyelmetekbe. Egy kollégát, aki nemrég kezdett foglalkozni az esküvői fotózással. A csupán pár év tapasztalat ellenére profikat meghazudtoló módon bánik a fényképezőgéppel. Egy-egy fotósorozatát elnézve kétség nem fér hozzá, hogy a művészet nem áll messze tőle. Nem is csoda, hiszen lassan tíz éve építészmérnökként tevékenykedik, és mellette hobbiként fotózik.

Ismerjétek meg Szabó Dávidot – azaz az SDAV picturest –, aki fiatalos lendületével, töretlen lelkesedésével, különös látásmódjával és megnyerő személyiségével minden pár számára kitűnő partner a nagy nap során.

Építészmérnökként végeztél, és a szakmában is dolgozol. Honnan jött mégis a fotózás? Mikor van időd ezzel foglalkozni?

SDAV1

8 éve dolgozom építészként. Véleményem szerint az építészet és a fotózás nagyon szoros kapcsolatban áll egymással.

Mindkettőben szerepet kapnak az arányok, formák, egyensúly, kompozíció, színek, kontrasztok.

 

Amikor tehetem fotózok vagy fotózással kapcsolatos könyveket, cikkeket, blogokat olvasok.

Mióta fotózol? Mióta vállalsz hivatalosan esküvői  fotózást?

Több mint 5 éve kezdtem el és 2013-ban fotóztam az első esküvőt.

SDAV2

Mindig is tudtam, hogy a művészetre születni kell. Egy jó művész nem tanulja, hanem ösztönösen érzi, látja a dolgokat. Mi a véleményed erről? Tanultad a fotózást, vagy vettél egy jó gépet, és elkezdtél kattintgatni?

Érzéknek vagy ösztönnek nagyon fontos szerepe van, de szerintem mint minden más, tanulható és fejleszthető. Esetemben a technikai tudást teljes mértékben magam tanultam rengeteg olvasással és utánajárással, illetve más fotóssal való beszélgetések során. A fotózás művészeti részét pedig rengeteg megfigyeléssel sajátítom el, illetve fejlesztem. Szeretem a részleteket vizsgálni bármerre járok, legyen szó egy épített dologról vagy egy emberről. Nagyon sokat tanulok a filmekből, mindig tanulmányozom a jelenetek beállítását, kompozícióját. Nagyon sokat ad az élményhez.

 

SDAV3SDAV4

Mi a jó fotó titka?

Mindenkinek más a jó fotó. Manapság annyi képi inger éri az embert, naponta több száz képet végiggörgetünk a közösségi média oldalait lapozgatva. Szerintem ha a görgetés során pár másodpercre már megállunk, akkor az jó kép. Én szeretem a szokatlan vagy extravagáns kompozíciójú képeket.

Mennyire szabadulnak fel a párok a fotózás során? Ki találja ki a fotózás helyszíneit? Te vagy a pár, esetleg közösen?

Eddigi munkásságom során csak pozitívumokról számolhatok be. Tény, hogy az ember kissé zavarban van amikor egy ismeretlen fotózza, de ezen segítenek a beszélgetések. Én azt szeretem, ha a pár találja ki a helyszínt, egy kicsit olyan ez, mint az esküvői ruha, de természetesen ha a pár igényli, szívesen mondok tanácsokat, ötleteket.

SDAV5

Ha meg lehetne röviden határozni, akkor hogy írnád le a saját fotóidat? Milyen stílusban fotózol?

A dokumentarista stílus áll hozzám legközelebb. Szeretem, ha a képek kicsit véletlenszerűek. Nem szeretem a túlságosan beállított, túlszínezett, mesterkélt fotókat.

SDAV6SDAV7

Mettől meddig tart nálad a fotózás, és mit foglal magába? Esetleg különböző csomagok közül választhatnak a megrendelők?

Csak elejétől a végéig vállalok fotózást, ez is hozzátartozik a korábban említett dokumentarista stílushoz. Volt, aki nem szeretett volna jegyesfotózást, ezzel nincs is baj, de maga az esküvő napja úgy kerek, ha minden benne van a készülődéstől a buliig. Nem szoktam idő intervallumot megadni, ez megállapodás kérdése. Kb. 600-1000 kép között szoktam átadni, ezek mindegyikén van színkorrekció és minimális retusálás.

SDAV8SDAV9

Hol és mennyi fotózást vállalsz?

Nincs földrajzi korlát. 🙂 Havi 2-3 hétvégét vállalok, persze ez is flexibilis.

Hol lehet a fényképeiddel találkozni, és Téged elérni?

Facebookon: https://www.facebook.com/sdavpictures

illetve hamarosan elkészül a weblap is: www.sdav.hu

SDAV10

Ahogy olvashattátok, Dávid havi 2-3 hétvégét vállal fotózásra, ezért siessetek, mert úgy hallottuk, hogy a naptárja már félig betelt. 😉

Ha újra itt a nyár, és meleg az idő…

Ha meleg van, az a baj, ha hideg van, akkor az a baj…

Gondolkoztatok már azon, hogy milyen az ideális hőmérséklet egy esküvőn, vagy legalábbis Ti milyet szeretnétek?

Számomra a 26-27 ºC megfelelő gyenge széllel. Ezt rendeltem az égiektől az esküvőnkre, és igen, meghozta. Orsiéknak… 🙂

Viccet félretéve, mikor kitűzzük a Nagy Nap dátumát, csak remélni tudjuk, hogy aznap minden a legtökéletesebb lesz, hiszen erre készülünk már hónapok óta minden energiánkkal és pénzünkkel, de mi van, ha mégis rossz lesz az idő?! Túl meleg vagy túl hideg lesz, esetleg esni fog az eső?!

Idén nyáron az előbbivel elég sokszor szembesülhettünk. Az időjárást évek óta figyelem, és néhány év tapasztalata után megállapíthatom, hogy augusztus első igazi hétvégéjén (4-10. között) mindig „jó” idő van, jó meleg. Voltam már olyan esküvőn, ahol a vőlegény több, mint ötször öltözött át a lakodalom alatt, mivel mindig csurom víz lett az inge a sok táncolástól, és természetesen a hőségtől. Vagy ahol egy koszorúslány szó szerint kidőlt az ifjú pár mögül a templomban a meleg miatt.

Ezeket sajnos nem tudjuk elkerülni, de ha lehet, készüljünk fel rá időben, hogy trópusi viszonyok fogadhatnak minket, és minimum egy orvossal számoljunk a vendéglista összeállításakor. 🙂

Első jó tanácsunk, hogy a töménnyel óvatosan bánjatok! Előfordult már, hogy a lányos háznál pálinkakínálóként „dolgozó” legény túl komolyan vette a feladatát, és a polgári esküvőig már el sem jutott. A boldogító igen alatt, ő már a lóbőrt húzta.

2014_06_14_6223

Néhány tippünk, hogy miként tehetjük elviselhetőbbé a vendégek és magunk számára a díszben töltött forró órákat:

  • A legjobb, ha mindenhol készültök előre behűtött italokkal, a szertartások helyszínein és az odavezető út alatt egyaránt.
  • Tálaljatok jeget minden mennyiségben, mert annak a puszta látványa is hűsítő.
  • Csináljatok házi limonádét vagy jégkását fagyasztott gyümölcsből és/vagy szörp jégkockából. A jégkockák lehetnek különböző alakúak. Manapság egyre több vicces formát lehet kapni.
  • Az italokat tegyétek dézsába vagy hatalmas tálakba, és persze jégkockatengerbe.
  • Köszönőajándéknak vagy szimplán hangulatfokozónak osztogassatok a vendégek között vízipisztolyokat.
  • A legyezők használata életmentő. Ha kicsi is a légmozgás, a hatása leírhatatlan.
  • Sütemények helyett fagyit vagy jégkrémet tálaljatok. Itt készülhettek igazi fagyiskocsival, melynek sikere mindenhol garantált. 😉
  • Forró húsleves helyett hűsítő gyümölcslevesben vagy hideg előételben gondolkozzatok, ami mindenkinek jól fog esni kezdésként.
  • Ha a díszítés hangulata és formavilága megengedi, tegyetek ki felfújható gumimedencét vicces gumikacsákkal.
  • A vízpermetes kapu és a ventilátor bárhol és bármikor jó szolgálatot tesz. Erről se feledkezzetek meg!

DSC06253a

Unokatesóm szavaival zárnám soraimat, akinek szintén erre az időszakra esett az esküvője. Őt is megkérdeztem, – ahogy a családom minden tagját – hogy szerinte mit lehet tenni kánikula esetén? A válasza röviden csak ennyi volt: „Semmit. Válasszatok légkondis helyet! Puszi!” 🙂

 

“Szerelem első lépésre”

Új sorozatunkban olyan szolgáltatókat szeretnénk bemutatni, akik nem a legalapvetőbb területeken nyújtanak segítséget az esküvőre készülő pároknak vagy a vendégeknek, de amint elolvassátok a velük készített interjúinkat, azonnal érzitek majd, hogy szükségetek van rájuk.

Először Horváth Bécit ajánljuk a figyelmetekbe, akinél megtanulhatjátok, hogyan mozgassátok ritmusra kezeteket-lábatokat.

Hogyan kezdődött a sport iránti szenvedélyed? OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szüleimnek köszönhetően egészen kicsiként megismerkedtem a focival, amelyet 6-tól 18 éves koromig versenyszerűen űztem. Édesapám nyomdokain lépve kapusként igyekeztem helyt állni a pályán. Az egyetemi évek alatt már nem fociztam, de elkezdtem úszni, futni, “formában maradni”. És egy nagy kanyart leírva salsázni is. 🙂 2006 óta salsázom és szerelem volt első lépésre. Ezzel együtt jött a többi karibi tánc is és nagy kedvvel belevetettem magam ebbe a világba. Sok tanfolyamot megjártam és igyekszem ezt a mozgáskultúrát a legmagasabb szinten megtanulni. Aztán egyszer csak úgy gondoltam, hogy milyen már, hogy ezeket a táncokat ismerem, de a saját népem táncát nem… Úgyhogy elmentem néptáncolni is és a mai napig eljárok néha táncházakba.

Jelenleg milyen sportok vannak jelen az életedben? Melyik a kedvenced?

Jelenleg az úszás, futás, kondi és a tánc. Focizni is eljárok néha – legutóbb a Minisztériumok Nemzetközi Sporttalálkozóján lettünk harmadikak a magyar focicsapattal.
Imádom mindegyik felsorolt mozgásformát! Egyébként a fitneszben merültem el szakmailag, amelyből végzettségeim, okleveleim is vannak: aerobik oktatói, zumba oktatói, fit-ball edzői, bokwa oktatói és személyi edzői. Szeretek tanulni és továbbképezni magam. A fitnesz világa meg állandóan változik, úgyhogy erre van lehetőség.

Miben szeretnéd még kipróbálni magad a jövőben?

Személyi edzőként, majd teremvezetőként. Saját konditermet működtetni, ahol táncos jellegű aerobik és táncóráim is vannak – ez az egyik álmom. Mivel 2010 óta zumba oktatóként megfordultam pár edzőteremben, így kialakult bennem egy elképzelés, hogyan lehet egy termet megfelelően irányítani.

Milyen jellegű, típusú táncokat tanulhatnak nálad a párok?

Karibi táncokat elsősorban: salsa, bachata, merengue, afro-kubai, reggaetón, timba, quebradita, cumbia, soca, calypso, cha-cha (a hagyományos, lent hangsúlyos, eredeti cha-cha, amelyből kifejlődött a versenytáncos cha-cha). A brazil táncok közül a szambát alapfokon. De igény szerint fordulhatnak hozzám popzenével, countryval, nagyjából mindennel és azokból össze tudok állítani egyszerűbb koreográfiákat.

Mit gondolsz, mivel tudnál mást nyújtani az esküvői táncra készülő pároknak?

Az első csoportos koreográfiát, amelyet egy művelődési ház évzáró rendezvényére találtam ki, úgy alkottam meg az igényeknek megfelelően, hogy legyen benne néptánc és merengue. Erre ráhúztam egy történetet is, így nem csak két táncról, hanem a két tánc hangulatából eredő történetmesélésről is szólt a koreográfia.

Így aztán megkedveltem a különböző stílusok keverését is.

Mivel belemélyedtem a karibi táncokba és a világ vezető salsatáncosaitól volt szerencsém órákat venni, ezért nagy hangsúlyt fektetek a testtartásra és a férfi, női stíluselemekre. Így akik hozzám járnak, nemcsak a lépéseket tanulják meg a koreográfiából, hanem a beszédet is a test, az adott tánc nyelvén. Talán ez az a többlet, amit nyújtani tudok.

Mi szerinted egy nyitótánc lényege? Miért fontosak?

Szerintem azért fontos a nyitótánc, mert egyrészt jelentős hangulati elem egy lagziban, másrészt az ifjú pár összetartozásának érzését erősíti a vendégek szemében. Ahhoz, hogy egy nyitótáncot – a pár tagjainak táncos előképzettségétől függetlenül – szépen bemutassanak, kell a közös munka, gyakorlás, csiszolódás, testi párbeszéd a felkészítő órákon. Ez fegyelmet és figyelmet igényel. Amikor nyitótáncot látok egy lagzin, az is eszembe jut, hogy ezzel is megtiszteli az ifjú pár a vendégeket – nem csak a vendéglátással.

Neked milyen típusú esküvői táncok tetszenek a legjobban?

A kis mókás tapsolósak! 🙂 A viccet félretéve, azok, amelyek bulisak, lazák és van bennük élet. Amin látszik, hogy élvezettel csinálják és nem görcsölnek rá.

Egyéni vagy csoportos órákon vállalnád az oktatást?

Természetesen, ha egy esküvői táncról van szó, akkor mind a két jegyben járót egyszerre vállalom. Csoportos oktatást is vállalok, hiszen volt olyan eset, hogy a násznép tagjai közül páran meglepték a párt egy-két koreográfiával. Nagy buli, amikor ezt előadják, mert az egyszerűségéből fakadóan a násznép többi tagja is szívesen csatlakozik, akik ott először táncolnak rá!

Jelenleg pedig egy “anya és lánya” salsa koreográfiát tanítok a férj/apuka születésnapi bulijára.

Mennyi idő szükséges egy ilyen tánc betanulásához? Mikor érdemes téged felkeresni és hány alkalmat ajánlasz?

Először egyeztetem az elképzeléseket, igényeket és aszerint tervezek. Általában 6-8 alkalom elegendő egy tánc megtanulásához, ha párokról van szó. Rugalmas vagyok, tehát igény szerint tudom egyszerűsíteni vagy bonyolítani a koreográfiát (mindkettőre volt példa), vagy a nem tetsző elemeket kivenni és mást betenni helyette. Az a legfontosabb, hogy a párra legyen szabva az egész, ők érezzék jól magukat a tánc közben és ne csak az elfogyasztott pálinka miatt, hehehe! 🙂

A csoportos koreóhoz még kevesebb, kb. 4-5 alkalommal lehet számolni.

A jelenlegi óráidra milyen gyakran járnak fiúk? Akadt, aki csak a párja kedvéért ment el?

Persze, hogy akadt, aki a párja kedvéért jött, talán ismeritek is. 🙂 Amikor zumbát vagy bokwát tartottam a belvárosban, állandóan volt fiú vendégem is. A mostani csepeli táncos-erősítős órámra alapvetően lányok járnak, mert sajnos sok korábbi vendégemnek kiesik a helyszín. Viszont a kubai salsa óráimon előfordult, hogy több volt a fiú. Két baráti társaságnak tartok salsát Csepelen, 35-től 65 évesig, nagyon bírom őket, igazán lelkesek!

Esetleg járhatnak hozzád menyasszonyok formába lendítő edzésekre? Vagy zumba órára lánybúcsú keretében?

Ó hogyne! A Dance & Toning kifejezetten hatásos alakformáló óra, amely mindenkit megizzaszt! A nyári szünet miatt várhatóan szeptemberben újra ott leszünk Csepelen, a Királyerdei Művelődési Házban! De akinek kiesik a helyszín, annak szívesen adok személyi edzéseket és tanácsokat a belvárosi albérletemben, amely jól fel van szerelve kínzóeszközökkel! 🙂 Volt már szabadtéri zumba is egy lánybúcsú részeként, nagy buli ez is!

Hol találhatnak meg Téged az érdeklődők?

Különböző reklámokban vagy a salsabulikban, táncházakban leizzadva :). A viccet félretéve, a magánóráimat a Klinikákhoz közeli albérletemben tartom. Érdeklődni a horvath.beci@hotmail.com-on tudnak vagy a facebook-on.

A meghívó, és ami mögötte van

Kaptál már olyan meghívót, amely cseppet sem mozgatta meg a fantáziádat? És kaptál már olyat, amelyre rátekintve elakadt a lélegzeted? Bizonyára igen. Legfeljebb nem töprengtél azon, hogy mi is fogott meg benne igazán.

Pedig egyszerű. Mert a meghívó – különösképpen az esküvőre invitáló – sajátos műfaj, amely kontár- és mesterfokon egyaránt gyakorolható. Leginkább azért kíván kifinomult „ecsetvonásokat”, mert titeket rejt – vagy akik a szívetek mélyén lenni szeretnétek. E tekintetben az esküvői meghívó a meghívók gyöngye. Ebben mindent elmondhattok magatokról, a nagy esemény jellegéről, helyszíneiről és esetlegesen a szükséges kellékekről. Csak merni kell és szárnyakat adni a fantáziának, és innentől nincs megállás. A meghívótok máris átlényegülhet repülőjeggyé, sportbelépővé, paragrafussá, kottává, gyógyszerreceptté – aminek csak akarjátok. Áraszthat vidám és játékos, könnyed és romantikus, komoly és elegáns hangulatot.

VD_foci1

Ám miközben magatokról és a ceremóniáról üzentek, a meghívó egy olyan belépő a vendégeitek számára – amely a „hol és mikor”-on túl – előrevetíti, megsejteti, hogy min és hogyan fognak részt venni. Ez a későbbi esemény előhírnöke, amelynek gondolatmenetét folytatva vagy annak egy kis szeletét átnyújtva okoztok örömöt az invitálás alkalmával.

VD_foci2

Ne feledjétek, a teljes összhang megteremtéséhez ajánlatos a meghívó arculatának visszaköszönése a nagy esemény díszletében! Ez lehet a szín, a betűtípus, a forma, a téma vagy egy logó.

VD_foci3

A tematikus esküvők ennek a gondolatmenetnek a legkiélezettebb és legtökéletesebb példái.

Legyen például focis esküvőd, megfontolt időpontválasztással, helyre szóló belépőjegyekkel, beléptetővel, szektorra osztott „stadionnal”, „focimérkőzéssel”, mezekkel, és a szükséges hangulatot megalapozó, illetve fokozó kellékekkel!

VD_foci4

Minden csak rajtatok és a fantáziátokon múlik! Merjetek belevágni és a megszokottól eltérni!

Egy zakó másik élete

Egy meghívó tervezése összetett feladat. A végeredmény kifejezi a személyiségeteket, a kapcsolatotokat, akár egy történetet is elmesélhet, és ez az első dolog, amiből a násznép megismerheti az esküvőtök stílusát.

Bennem már a szervezés kezdetén körvonalazódott, hogy milyen meghívót szeretnék. Akkor voltunk hivatalosak Erikáék kézfogójára, és a kedvesnek egy világos kék-fehér csíkos zakót vettünk az eseményre, ami nem volt egy olcsó darab, ezért viccesen meg is jegyeztem, hogy ezt kell felvegye a mi lagzinkra is.

Azok a csíkok egyre jobban zizegtek a fejemben, és lassan kialakult a meghívó alapja, majd az egész esküvő dekorja. Ha pedig annyit mondok, hogy a gyűrűhúzás Párizsban történt, már nem is kérdés, hogy miért pont az Eiffel-torony bukkant még fel az invitáción.

Vinca Design_150414

Nagy lelkesen felvázoltam a képet a nagybetűs pasasnak, aki vőlegénytől olykor meglepő módon szintén lelkesen jóváhagyta a tervet. Itt jött a komoly munka, nyomtatható formába önteni a fejben csodásan festő képet. Csíkosat álmodtunk, eltologattuk a szavakat, sorokat egy tized milliméterrel, megbizonyosodva, hogy az ördög a részletekben bujkál, megküzdöttünk a magyar karaktereket nem tartalmazó betűtípusokkal, külön rajzolva meg az ékezeteket a hosszú ő-re és é-re.

Mivel elég összetett logisztikát terveztünk a boldogító napra (szállás, polgári és egyházi szertartás különböző helyeken) és a legtöbb barátunk nem ismerős a környéken, mindenképpen szerettünk volna egy kis útmutatót is, hogy mi, mikor, merre. Persze kérdések így is akadtak bőven, de talán megelőztünk pár kétségbeesett telefonhívást az amúgy is túlzsúfolt napon.

Pár évvel ezelőtt még volt egy idézetem, amit egyszer majd a meghívónkon szerettem volna látni, de végül túl átlagosnak éreztem, így keveredett egy francia dalszöveg (Edith Piaf: Sous le ciel de Paris) az útmutató elejére, szóval még az alapötlethez is hűek maradtunk.

IMG_2373b

2014_05_03_orsigeza_jegyes_kreativ_1025

Inkább csendes, megfigyelő típusok vagyunk mindketten a hitelesített kedvessel, de nem vagyunk túl komolyak, így olyan szöveget és stílust szerettünk volna, ami egyszerű, de barátságos és kicsit bohó.

Ugyanígy akartuk magunkat, kettőnket kifejezni a dekorációval is. Innentől kezdve a csíkok és a francia zászló színei (kék-fehér-piros) átvették felettünk a hatalmat. Sok kis részlet ezek mentén alakult ki, kiegészítve a helyszínt adó borászat és borétterem, a szőlőtőkék megkerülhetetlen hangulatával.

 

 

Elindultunk!

Hosszú évek álmodozása és több hónapos tervezés után végre belevágtunk a közös vállalkozásba. Az utolsó löketet a saját esküvőink szervezése adta, onnantól vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy ezzel szeretnénk foglalkozni: tervezni, vágni, ragasztani, betűtípust vadászni, rajzolni, festeni.

Az esküvőnél viszont sokkal régebbre nyúlik vissza az alkotás iránti vágyunk. Édesanyáink is folyton bütyköltek, bütykölnek, nem csoda, hogy mi is itt lyukadtunk ki. Tájépítész mérnökként végeztünk, így nekünk az egyetem is a kreatívkodásról szólt, és ahogy más szakon tanuló kedves évfolyamtársaink rendszeresen megjegyezték, mi mindig csak színeztünk.

A suliban lettünk barátok, a koliban pedig lakótársak. Az ötödik évre ketten maradtunk a szobában, ekkor értünk össze igazán. A diplomatervezés idején sztereóban retrózenét hallgattunk hajnali 3-kor, hogy ébren tartsuk magunkat, éjfélkor a Gellért-hegyen sétáltunk, hogy oxigént is kapjon az agyunk, alvás nélküli, egész éjjel tartó tervezés után takarítottunk, néha kicsit buliztunk is. 🙂

Boldogok voltunk és a diplomát övező stresszt leszámítva önfeledtek. Ezt szeretnénk újra átélni, hogy azzal foglalkozzunk, amit igazán szeretünk, csak a kialvatlan éjszakákat mellőznénk. Itt, a blogon és a többi oldalunkon nyomon követhetitek szárnypróbálgatásainkat, beszámolunk a vállalkozás és a fejlődésünk olykor rögös, de remélhetőleg vidám és termékeny útjáról, megosztjuk a legfrissebb munkáinkat.

Nagyon sokan kérdezték már, hogy pontosan mit is jelent és honnan jött a nevünk. Szerettük volna, ha mindkettőnket szimbolizál, ha magában rejti a barátságunkat. Ezért választottunk egy latin növénynevet, hiszen az egyetem hozott össze minket, de persze az sem volt utolsó szempont, hogy egyszerű, könnyen megjegyezhető legyen és még jól is hangozzon. A Vinca magyarul meténg vagy télizöld, így bízunk benne, hogy a mi vállalkozásunk is örökkön zöldül majd.

Szeretettel: Erika és Orsi

IMG_2313a